fredag 22 januari 2010

Mycket intensiv period och fullmäktigemöte

De senaste två veckorna har varit mycket aktiva i det judiska Göteborg.

En gång i månaden samtalar ordförandena i de tre stora judiska församlingarna i Sverige samt en representant för de övriga judiska föreningarna om gemensamma frågor. Bland de ämnen vi nyligen talat kan nämnas - Hur skall vi ställa oss till äktenskap mellan två judar av samma kön? Den hälsoenkät som regeringen låtit göra bland de nationella minoriteterna i Sverige visar att hälsoläget bland finnar och romer är sämre än bland befolkningen i övrigt medan vi judar har ett bra hälsoläge. Skall vi ha en officiell judisk syn på Sverigedemokraterna? Vem skall representera oss när integrations- och jämställdhetsminister Sabuni kallar minoriteter till diskussion.

Jag tog ett initiativ till att, för första gången i församlingens historia, samla den nyvalda fullmäktigegruppen till en utbildningskväll. Erfarenheten visar att det ofta tagit många månader för nyvalda att komma igång i sitt arbete. Syftet nu var att ge dem information om villkor, ansvar, befogenheter, ekonomi, organisation med mera förknippade med deras politiska uppgift. Samlingen var mycket välbesökt och uppskattad.

Dagen efter, den 13 januari samlades det nya föreståndarkollegiet till sitt första möte. Elinor Ben-Menachem var min motkandidat i ordförandevalet, och på numera känt manér, föreslog jag henne att bli vice ordförande. Elinor var positiv till detta och det innebär att hon ”ansvarar vid ordförandens frånvaro för dennes åligganden”. De andra nya medlemmarna i kollegiet är Sidsel Kadar samt Ragnhild Mayer.

Vårt kontor på Östra Larmgatan behöver effektiviseras. Detta arbete har påbörjats och vi som ingår i styrgruppen har träffats vid ett par tillfällen. Det judiska verksamhetsåret i Göteborg följer ett visst mönster – de judiska högtiderna, val, återkommande möten och samlingar ,med mera. Detta ger oss möjligheter att kunna planera året på ett mycket mer systematiskt sätt än vad som hitintills varit fallet. En annan möjlighet som nya informationssystem ger oss är att göra hela vår verksamhet mer transparent.

Igår samlades fullmäktige till sitt första ordinarie möte. Så gott som alla delegater var närvarande. Dessutom var det mycket glädjande att så många församlingsmedlemmar visade sitt intresse genom att komma till mötet. Hans Jisander hade lämnat in en motion som syftade till att öka vår andlige ledares tjänstgöring från 50 till 75%. Föregående fullmäktige beslutade – med hänsyn till bland annat att vi under 2009 gick med 3,8 miljoner i förlust – att skära ner på samtliga styrelsers verksamhet. Trots detta börjar vi 2010 med en beräknad förlust på över 1 miljon. Efter en livlig, men anständig diskussion, beslutade fullmäktige, med röstsiffrorna 23 – 4, att inte göra några ändringar i budgeten. Peter Borenstein har vid flera tillfällen hotat med att avgå om han inte får minst 75% tjänstgöring, men förhoppningsvis verkställer han inte hotet.

Vi är många som förfäras av vad som nu händer på Haiti. Förhoppningsvis är vi många i församlingen som bidrar till de hjälpinsatser som nu pågår.