måndag 26 januari 2015

Auschwitz gav dem perspektiv

POSITIVT OM POLENRESAN. Lina Engelbrektsson och Rebecca Norrbrink har bara positiva minnen från förra årets resa till Polen. På tisdag ska de berätta vad de lärde sig om förintelsen vid besöket i Auschwitz. Bilden längst ned till höger är tagen under besöket.
Fakta: Minnesdagen
I Göteborg arrangeras på tisdag en samling för demokrati i universitetets aula vid Vasaparken.
Med start klockan 15.30 hedras offren för förintelsen av bland andra Maria Leissner, generalsekreterare för Community of Democracies.
Ceremonin leds av George Braun från Judiska församlingen.
Förutom ungdomarna från Önnereds HK deltar även elever från Brattebergsskolan på Öckerö.
Under dagen kommer en utställning att visas i foajén.
I kulturhuset i Borås deltar en av överlevarna från förintelsen, Tobias Rawet, i en ceremoni.
Han ska samtala med Elisabeth Åsbrink, författare till boken ”Och i Wienerwald står träden kvar”.
Artikel: Anne Johansson, GP

I 15 år har Önnereds handbollsklubb ordnat resor för ung­domar till Polen. Besöken i koncentrationslägret i Auschwitz ger starka minnen och sätter spår för resten av livet. Önnereds HK: Ordnar resor för klubbens 15-åringar

– Efter resan går det inte att tvivla på att Förintelsen verkligen ägt rum, säger Lina Engelbrektsson.

– Tidigare har jag ofta tänkt att allt var Hitlers fel och inte riktigt förstått hur många som deltog i massmorden. Det känns också bra att veta mer så man kan säga till de som skämtar om Hitler eller judar, tillägger Rebecca Norrbrink.

De båda 15-åringarna ska berätta om besöket i Auschwitz-Birkenau vid en manifestation på tisdag, den internationella minnesdagen för förintelsens offer. Då uppmärksammas också idrottsföreningens ovanliga initiativ.

– De flesta har säkert hört talas om gymnasieskolor som arrangerar den här typen av resor. Men vi tycker studiebesöken ligger helt i linje med föreningens ungdomsverksamhet, säger klubbchefen Johan Sylwan.

Han förklarar hur det hela startade 1999, i en tid då många i stads­delen oroades av ungdomsgäng som visade nazistiska sympatier. Bland annat delade ungdomar ut flygblad där förintelsen förnekades.

I området fanns också problem med klotter och vandalisering.

En grupp tonåringar, som kallades Hagenligan, dömdes i början av 2002 för omfattande skadegörelse. Under en lång period hade de förstört och klottrat ner spårvagnar, hållplatskurer, stenmurar, kiosker och bilar.

– Händelserna fick föreningen att dra i gång en skötsamhets­kampanj som fortfarande pågår. Vi har nolltolerans mot alkohol, tobak och andra droger för samtliga unga spelare. Ledarna bedriver även ett aktivt arbete mot mobbning och tar tag i problem så fort de dyker upp.

Johan Sylwan betonar att Önnereds HK inte bara har som mål att fostra bra handbollsspelare, utan även att skapa goda samhällsmedborgare.

– Vi brukar säga att det är jätte­roligt om vi vinner många matcher, men handbollen är ändå inte det viktigaste.

De årliga bussresorna till Polen ordnas för klubbens 15-åringar, i direkt anslutning till att ung­domarna deltar i en handbolls­turnering i Krakow. Under de 15 åren har många hundra ungdomar följt med, tillsammans med ledare och föräldrar.

– Resan blir som en vaccinering mot rasism och intolerans. Det har varit väldigt uppskattat att låta ungdomarna med egna ögon få ta del av det som aldrig får glömmas.

– Även de tuffaste killar blir spaka när de besökt Auschwitz, säger Johan Sylwan.

Förra våren var ett 30-tal av ­föreningens unga spelare med. Lina Engelbrektsson och Rebecca Norrbrink säger att de minns betydligt mer av besöket i koncentrationslägret än av alla andra platser de varit på.

– Jag fick veta mycket som jag inte kände till i förväg. Värst av allt var att gå in i en gaskammare. Där fick man en kvävande känsla, det var riktigt jobbigt, säger Rebecca.

Hon berättar att de hade en svensktalande guide som visade runt. På plats fick de se bilder av fångar och höra om medicinska experiment som utförts under ledning av doktor Mengele.

– Det var först när vi var i lägret som jag verkligen förstod att det vi läst om i skolan var på riktigt. Särskilt intressant var det att gå runt i barackerna och se hur fångarna hade haft det. Det var kallt där inne trots att solen sken utanför, säger Lina.

Inför tisdagen, då de ska medverka vid en ceremoni i universitetets aula, har de plockat fram bilder från besöket och förberett sig.

De pekar och berättar om järnvägsrälsen som ledde fram till gaskamrarna, om montern där man samlat fångarnas hår och om de bastanta tegelbyggnaderna.

Andra bilder är från Krakow, bussen och handbollshallen. Under veckan i Polen hann de med allt från att pröva den polska skolmaten till att shoppa och besöka en saltgruva.

– Vi kommer att berätta om hela vår resa, men det viktigaste vi ska säga är att besöket i Auschwitz har lärt oss något vi aldrig kommer att glömma, säger Lina.

– Ja, sedan dess har jag också tänkt mycket mer på hur man ska behandla varandra. Egentligen borde alla ungdomar åka dit, tycker Rebecca.